Makesszal már nagyon régóta terveztük, hogy közösen megcsináljuk. Hétvégén a terveink megvalósultak.
Somlói galuska
Hozzávalók:
Piskótához: Krémhez:
- 8 tojás
- 20 dkg cukor
- 20 dkg liszt
- 4 dkg darált dió
- 2 dkg kakaó
- 1 liter tej
- 4 tojás
- 10 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- pudingpor
Sziruphoz: Szóráshoz:
- 3 dl víz
- 15 dkg cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 5 cl rum
Öntethez:
- 10 dkg reszelt dió
- 5 dkg mazsola
- 6 dkg kakaópor
Díszítéshez:
- 15 dkg étcsokoládé
- 1,5 dl víz
- 1 dl rum
- 4 dl tejszínhab
A tojássárgáját fele cukorral habosra, a tojásfehérjét a többi cukorral kemény habbá verjük. A két habot egymásba keverjük, majd beleszitáljuk a lisztet. A masszát három részre osztjuk, az egyikbe darált diót keverünk, a másikba kakaót. Papírral borított sütőlemezre simítva a három különböző színű lapot megsütjük, kb. 180 c°-on.
Közben elkészítjük a krémet. A tojássárgáját a cukorral, a pudingporral és 1 dl hideg tejjel simára keverjük, majd beleöntjük a forrásba lévő 9 dl tejbe, sűrű krémmé főzzük. A tűzről levéve hozzákeverjük a vaníliás cukorral kemény habbá vert tojásfehérjét. A sziruphoz felforraljuk a vizet, s belekeverjük a cukrot és a reszelt citromhéját.
Egy mélyebb tepsibe tesszük a sárga piskótalapot, meglocsoljuk langyos sziruppal s rummal, és rákenjük a töltelék felét. Megszórjuk a darált dió és a mazsola felével. Rátesszük a kakaós piskótalapot, meglocsoljuk sziruppal, a rummal, és rákenünk a maradék töltelékből, megszórjuk mazsolával és dióval. Felülre kerül a dióslap, rálocsoljuk a maradék szirupot és rumot, rákenjük a maradék sárgakrém tölteléket, majd kakaóval megszitáljuk. Hűtőbe tesszük.
Tálaláskor a somlói galuskát levesmerőkanállal kis tányérra adagoljuk, tejszínhabbal díszítjük, és csokoládéöntettel meglocsoljuk.
Öntet készítéséhez: kb 1,5 dl forró vízben felolvasztjuk a csokoládét, majd belekeverjük a a rumot.
Önmagunkhoz képest szerintem remekül teljesítettünk. Bár a csokiöntetből talán többet kellene hozzá csinálni szerintem, de ezt mondjuk biztos ember válogatja. Én szeretem, ha tocsog, mint a menzán a piskóta kocka nyakon öntve. Meg a mazsolából is rakhattunk volna többet, de első neki futásnak finom lett. Legközelebb magasabbra tesszük a lécet és a tejszínhabot is meg fogjuk csínálni. A mennyiségét tekintve pedig kétszer ennyi lett, mint a képen látható. 10-15 főnek biztso elég!
A kicsit lustábbaknak meg azt mondanám, hogy meg lehet próbálkozni a boltban kapható kész tortalapokból, vagy babapiskótából is.
És sikerült azt a piszok táblázatot oda szerkeszteni. YES.